De eerste stap…


3d rendered images on white background: First Step

Na wikken en wegen moest ik toch maar eens online gaan, zei ik tegen mezelf. Waarom? Omtoch of daarom…De twee meest gehoorde antwoorden op de meest gestelde vraag van kinderen. Of omdat ik het zeg… Gelukkig ben ik daar zelf geen uitzondering op en kom ik tot de conclusie dat ik dus ook fouten maak.

 

Op die fouten ga ik nog even door. De meeste (hoog)begaafde mensen en vooral ook kinderen willen het liefst geen fouten maken. Dit noemen we ook wel perfectionisme. Als dit goed wordt ingezet, heb je voordat je iets doet of maakt al het proces van analyse en evaluatie doorgemaakt. Als dit op een onjuiste manier wordt ingezet, dan spreek je van faalangst. Nu is dit stukje toch ook wel op mij van toepassing.

Je kunt er echter wel iets mee. Als je je bewust bent van het gegeven dat jouw lat hoger ligt en je hebt de vaardigheid om je aan te passen, heb je vaak ook wel de mogelijkheid om je perfectie wat te laten varen. Laat deze mogelijkheid nu ook eens een persoonskenmerk zijn van (hoog)begaafdheid, evenals perfectionisme.

Als we daarnaast een groot doorzettingsvermogen en een grote behoefte aan autonomie zetten, dan komen we redelijk vlot tot de conclusie dat dit in het basisonderwijs problemen kan veroorzaken.

Aan de andere kant zijn deze 4 kenmerken ook de oorzaak van het schrijven van deze blog en het opzetten van Kreate-it!

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *