Hoogbegaafd, een gave!


(Hoog)begaafdheid is een taboe. Dyslexie bestaat niet. Er worden teveel stempels geplakt. Kinderen met ADHD hebben medicatie nodig. Passend onderwijs deugt niet… Ik kan als volbloed Nederlander blijven klagen en ook het eerste deel van deze zin zal politiek incorrect zijn. Waarschijnlijk ook onhandig gekozen, dus ga ik mijn best doen om, in het licht van de seizoenen, de lente te laten beginnen.

Een hoogbegaafd kind heeft potentie. Alle theorieën geven positieve aspecten. Ik noem ze hier. Onvolkomenheden voorbehouden. Het gaat om het principe.

Renzulli: Hoge intellectuele vermogens, taakgerichtheid en volharding, creatief vermogen. (voor het woord vermogen zijn 25 definities te vinden, allen leiden naar bezit)

Mönks: Voegt gezin, school en peers toe aan het model van Renzulli. Volgens mij ben je tegenwoordig rijk als je een gezin hebt, heb je recht op onderwijs en heb je de mogelijkheid om ontwikkelingsgelijken te vinden.

Heller: Noemt intellectuele capaciteiten, creatieve vermogens, sociale competentie, praktische intelligentie, artistieke capaciteiten, muzikaliteit en psychomotoriek predictoren. Mijn interpretatie: het voorspelt een mogelijkheid…

Gagné: Noemt aanleg in intelligentie, creativiteit, sociaal/ emotioneel en senso-motorisch. Aanleg is volgens mij ook iets dat je hebt.

Kieboom: Stelt dat naast het denk-luik, begaafdheid ook een zijns-luik heeft. Een hoger bewustzijn. Dat heb je dan als begaafde ook maar mooi meegekregen.

 

Vooropgesteld dat aanleg zonder ontwikkeling geen garantie tot succes is, heb je dat allemaal wel mooi meegekregen in je genen. Jij bent als begaafde gezegend met een potentieel. Jij kunt dat potentieel benutten. Jij behoort tot die selecte groep die van hogerhand iets meer heeft gekregen. Jij bent in staat om grote denkstappen te maken. Je bent snel van begrip. Je kunt je kennis goed toepassen. Je hebt een goed geheugen. Je denkt buiten kaders. Je bent perfectionistisch ingesteld. Je bent in staat tot zelfreflectie. Je kunt heel autonoom zijn. Je zoekt uitdagingen. Je bent een scherp waarnemer. Je bent een doorvrager. Je hebt een origineel gevoel voor humor. Je hebt KANSEN.

 

Je hoeft niet zoveel te oefenen voordat je iets kunt, dus je houdt tijd over voor leuke dingen. Je maakt je druk over wereldproblematiek, dus kunnen we je hulp gebruiken om het op te lossen. Je kunt genieten van de kleinste dingen. Je wilt het graag zelf doen, dus hoef je een ander niet te storen om je komen helpen. Om metaforen te spreken: Ik zie de zon.

 

Ik zou alle pessimisten en realisten een plezier doen door nu te zeggen dat alles wat hierboven beschreven staat sarcastisch bedoeld zou zijn, maar dat gun ik de mensheid niet. Ja, er is een hoop te doen. Nee, niet alle (hoog)begaafde kinderen hebben het makkelijk (enigszins geromantiseerd, er zijn helaas echt schrijnende casussen). Misschien lukt mijn idealisme wel nooit. Ik wil er zijn voor begaafdheid. Ik noem hier mijn vrouw die elke dag mij mezelf laat zijn. Ik noem hier ook zeker mijn kinderen die mij elke dag weer het geluk geven met zichzelf te zijn. Ik noem hier ook Xandra van Hooff, die mij inspireert met louter positiviteit. Ik noem hier ook Eleonoor van Gerven, die mij iedere keer weer verrast en mijn spiegel vasthoudt.   Ik noem hier iedereen die ik ben vergeten te noemen, maar wiens pad ik wel heb gekruist en mij als begaafde meer mens heeft laten worden. Excuus, ik raak van het onderwerp af.

 

Wat ik wil zeggen: Er is nog een hoop te doen en daar zullen we met z’n allen aan moeten werken. Geniet van alles dat je WEL hebt, dat maakt een en ander net even iets makkelijker.

 

Is getekend, Jarno, bedenker van Kreate-it.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *