Happy kids


 De 7 eigenschappen van happy kids. Een boek geschreven door Sean Covey. Sean is een zoon van Stephen Covey, de auteur van o.a. The Leader in me.

De boom van de 7 gewoonten is een manier om kinderen te leren te laten leven volgens bepaalde principes. Verantwoordelijkheid nemen is er één van. Deze principes zijn volgens Covey vandaag de dag harder nodig dan ooit.

Omdat begaafde kinderen de kerndoelen van het primair onderwijs in sommige gevallen zonder moeite behalen. Ook de voor de huidige referentieniveaus van taal en rekenen hoeft weinig inzet getoond te worden. Een probleem dat zich dan mogelijk kan voordoen is het onvoldoende benutten van je talent. In het kader van begaafdheid zou dat zonde zijn. Begaafde leerlingen zijn vaak een meester in het wegschuiven van hun verantwoordelijkheid, verzanden in een wirwar van details, willen graag alleen werken, maken nooit iets af en er zijn nog wel een paar.

Ik zal hieronder de 7 gewoonten kort benoemen en zal afsluiten met een aantal boektitels en relevante websites.

Gewoonten 1, 2 en 3 gaan uit van je eigen kracht, dus daar begin je. Gewoonten 4, 5 en 6 gaan in op de meerwaarde van het samenwerken en gewoonte 7 gaat over de zorg voor jezelf.

1: De gewoonte van keuzevrijheid. Wees proactief – Je maakt je eigen keuzes. (bv. Als je iets verkeerd hebt gedaan, biedt je je excuses aan voordat iemand erom vraagt)

2: De gewoonte van visie. Begin met het einddoel voor ogen – Maak een plan. (bv. Leg voordat je gaat slapen je kleren voor morgen klaar)

3: De gewoonte van integriteit en uitvoering. Belangrijke zaken eerst – Eerst werken, dan spelen. (bv. Als je huiswerk hebt, doe je het moeilijkste eerst)

 

4: De gewoonte van wederzijds voordeel. Denk win-win – Zoek naar het voordeel voor iedereen. (bv. Probeer een hele dag niet te mokken en te pruilen of medelijden met jezelf te hebben)

5: De gewoonte van wederzijds begrip. Eerst begrijpen, dan begrepen worden – Luister voordat je praat. (bv. Probeer een uur lang niet te praten. Kijk alleen maar naar de mensen om je heen en luister naar wat ze zeggen)

6: De gewoonte van creatieve samenwerking. Creëer synergie – Samen bereik je meer. (bv. Wat maakt iemand een goed teamlid?)

 

7: De gewoonte van vernieuwing. Houd de zaag scherp – Evenwicht voelt het best. (bv. Ga met iemand spelen met wie je een hele tijd niet hebt gespeeld)

 

Zoals het plaatje al aangeeft, moet je de gewoonten eigenlijk van beneden naar boven plaatsen in de boom. Als de wortels onderontwikkeld zijn, zal de boom niet groeien en uiteindelijk omvallen. Nu is het geenszins mijn bedoeling om met Coveys gedachtegoed te gaan pronken, maar ik ben wel van mening dat een hoop mensen hier iets aan zullen hebben.

 

Boektitels:

De 7 eigenschappen van happy kids – Sean Covey

Opvoeden met Stephen Coveys 7 eigenschappen – Carla Luycx

The leader in me – Stephen Covey e.a.

 

Relevante websites:

www.theleaderinme.org

CPS The leader in me

CPS happy kids

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *